juridikjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Juridikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Facebook utifrån ett arbetsrättsligt perspektiv

Många arbetsgivare är ännu inte medvetna om att deras medarbetare skriver om dem på Facebook. Men om en medarbetare skulle skriva något olämpligt som kan få konsekvenser för er som arbetsgivare så gäller det att våga konfrontera henne eller honom och att förebygga med hjälp av riktlinjer.

Jessica Stålhammar, advokat, arbetsrättsexpert och delägare på Gärde Wesslau advokatbyrå, har fokuserat på arbetsrättsliga fall i tio års tid och tror att antalet Facebookrelaterade tvister och åtal mellan arbetsgivare och anställda kommer att öka framöver. Människor har alltid delat med sig av sina åsikter och tankar om sin arbetsplats, men tidigare stannade åsikterna ofta inom den närmsta kretsen eftersom man inte delgav omgivningen dem via sociala media. Hon anser att arbetsgivare har mycket att vinna på att sätta upp regler för hur medarbetarna får uttrycka sig och vad de får dela med sig till omvärlden vad gäller jobbet.
Tänk efter innan du ventilerar dina känslor på Facebook

Mitt råd till den som upplever sig ha jobbrelaterade problem, exempelvis i relationen med sin chef, är att i första hand ta upp frågan med chefen, innan du delar med dig av dina åsikter och känslor till resten av världen. Om du väljer att dela med dig av ditt problem på Facebook bör du vara medveten om att allmän smutskastning sällan är brottsligt, så länge du inte går till personangrepp eller ägnar dig åt förtal, säger Jessica Stålhammar.

Det du skriver på Facebook är svårt att ta bort och även om du enbart har privata vänner bland dina kontakter på Facebook så finns det alltid en risk att informationen sprids vidare, exempelvis genom att någon sparar din statusuppdatering eller om någon av dina vänner delar med sig av din formulering till sitt Facebooknätverk. Det du skriver på Facebook kan med andra ord spridas snabbare än du anar. Det gäller även dig som chef, personer i ledande positioner bör vara än mer försiktiga med hur de uttrycker sig och vilken information de delar med sig av på Facebook.