juridikjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Juridikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Konsten att få och behålla en plats i företagets styrelse

En plats i företagets styrelse är förstås en viktig möjlighet till inflytande över verksamhetens mest avgörande strategiska beslut. Men det krävs en del ansträngning och eftertanke för att försvara sin position.

En plats i företagets styrelse är en möjlighet som förpliktigar. En plats i styrelsen öppnar upp möjligheter att lära sig mer om företagets samlade verksamhet och affär. Det ger inflytande över företagets strategiska beslut, men medför också ett juridiskt och moraliskt ansvar.

Var påläst inför första styrelsemötet

Inför det första styrelsemötet är det klokt att läsa på så mycket som möjligt om verksamheten, exempelvis genom att ta del av tidigare årsredovisningar. Även om du själv arbetar i företaget så har du kanske inte haft anledning att skaffa dig en helhetssyn på verksamheten tidigare. I slutänden handlar det om att kunna hålla isär olika roller. Som personalchef är du den renodlade HR-specialisten, men som styrelseledamot bör man snarare vara generalist med tydligt affärsfokus. Man får vara tydlig i vilken roll man agerar när man sitter i styrelsen.

Merparten av arbetsinsatsen utförs mellan mötena

- Under den första tiden i styrelsen lönar det sig att vara aktiv genom att ställa frågor, visa prov på nyfikenhet och en vilja att lära dig mer om företagets olika affärsområden. Tänk också på att avsätta tillräckligt med tid för styrelsearbetet.

En genomsnittlig bolagsstyrelse har möten mellan fyra och sex gånger per år, men merparten av arbetet lägger man ner mellan mötena. Det tar tid att hålla sig uppdaterad med företagets utveckling, att betrakta verksamheten utifrån ett strategiskt perspektiv och komma med konstruktiva förbättringsförslag, säger Karin Ebbinghaus, företagsrättslig expert och advokat på Vinge Advokatbyrå.