juridikjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Juridikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Kroppsspråk och beteende under anställningsintervjun

Agneta Rickardsson arbetar med personalutveckling, bland annat med kommunikation, kroppsspråk och framträdandeteknik. Hon anser att kroppsspråket är en viktig del av anställningsintervjun. Hon rekommenderar bland annat att göra övningsintervjuer med kompisar.

Var helst tre stycken, en som intervjuar, en som söker jobbet och en som observerar och antecknar. Be de som intervjuar och antecknar att vara uppmärksamma på vilka signaler ditt kroppsspråk sänder ut. På så vis blir du mer medveten på gester som du tenderar att upprepa ofta, säger Agneta Rickardsson.

 

Hon uppmanar också att man bör vara medveten om att det intresse och engagemang man har för jobbet man sökt ofta syns betydligt tydligare än man kanske tror.

 

När du pratar om något som engagerar dig i så höjs ditt röstläge och orden förstärks genom gestikulering. Ett öppet och livligt kroppsspråk signalerar ett starkt engagemang, säger Agneta Rickardsson.

 

Hon tipsar också om att komma i god tid, gärna tio minuter innan intervjun startar. Om du har goda marginaler får du en chans att samla dig innan det är dags att gå in på intervju. En rak kroppshållning och armar som vilar avspänt utmed sidorna förstärker intrycket av att du är fokuserad och lugn.

 

Lägg aldrig armarna i kors över bröstet och korsa inte det ena benet över det andra. Ta också vara på varje tillfälle till ögonkontakt med intervjuaren. Om du flackar med blicken eller vid något tillfälle undviker ögonkontakt kan det tyda på att du är osäker, säger Agneta Rickardsson.

 

Under intervjun gäller det också att vara uppmärksam på sina egenheter, exempelvis att man klickar med pennan eller pillar på sina papper. Om du låter armarna hänga fritt eller vila i knäet så undviker du att distrahera rekryteraren med onödiga ovanor, som också kan ha en stressande effekt på er båda. Se till att ditt kroppsspråk och det du säger hänger ihop.

 

Se upp med att varken tala eller tiga ihjäl intervjuaren. Skapa flyt i dialogen genom att ta dig tid att lyssna och fundera ett par sekunder innan du uttalar dig. Avbryt aldrig intervjuaren och var noga med att behålla ögonkontakten, säger Agneta Rickardsson