juridikjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Juridikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Monica gick mot strömmen i den konservativa advokatbranschen

Monica Crusner driver Crusner Advokatbyrå i Göteborg.  Efter att ha varit anställd på en advokatbyrå en period valde Monica att starta en egen byrå som går mot strömmen i den konservativa advokatbranschen.  Hon går i bräschen för att införa nytänkande i den konservativa advokatbranschen, bland annat genom att göra det möjligt även för advokater att kombinera karriär och familj.

Många som befinner sig utanför branschen anser att advokatkåren lever sitt eget liv i ett samhälle som i övrigt förändras snabbt.  Mycket styrs av traditioner, bland annat så är merparten av alla advokater egenföretagare, även om långt ifrån alla har rätt personliga förutsättningar för det.  En kompetent advokat är inte per automatik en lika kompetent företagsledare och chef, vilket branschen fått se många exempel på de senaste åren.  Advokater är ofta färgstarka personligheter och utpräglade individualister, vilket komplicerar saker och ting, enligt Monica.

Hon drivs av att vara en kvinnlig förebild som kan vara ett levande exempel på att det går att kombinera barn och karriär. Trots att fler kvinnor utbildar sig till jurister och att kvinnorna generellt sett har högre betyg än männen, så representeras advokatkåren endast av 20 procent kvinnor, varav 9 procent är som delägare eller innehavare av egen byrå. Den låga siffran beror bland annat på att många kvinnliga advokater hoppar av karriären på en advokatbyrå i samband med att de bildar familj, eftersom familjeliv är svårt att förena med långa arbetsdagar. Då söker många kvinnor jobb i domstolarna eller i andra branscher istället. Advokatbranschen behöver förändra dessa förutsättningar och göra det möjligt att kombinera karriär och familj, inte minst när yngre generationer som ställer andra krav på balans i livet gör sitt inträde på arbetsmarknaden, enligt Monica.

De allra flesta är positiva till hennes nytänkande och ambitionen att förändra en av näringslivets mest konservativa branscher, men somliga ställer sig frågande för hur det överhuvudtaget är möjligt att driva en advokatbyrå på ett lönsamt vis utan att jobba fjorton timmar om dagen. Att jobba långa dagar är snarare regel än undantag i branschen, men jag vågar utmana det genom att erbjuda mina medarbetare att klara av sitt arbete på vanliga arbetstider.