juridikjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Juridikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Staten behöver rekrytera många jurister under de kommande åren

Stora och internationellt verksamma institutioner, myndigheter och ideella organisationer lockar i stor utsträckning unga jurister.  FN, Regeringskansliet, Domstolsväsendet och EU-kommissionen brukar återfinnas på studenternas ranking över drömarbetsgivare från år till år.  Men betydligt fler statliga verk och myndigheter är i behov av juridisk kompetens.

En undersökning från fackförbundet ST visar att mellan 6400 och 7500 statliga jobbmöjligheter kommer att skapas för jurister de kommande åren, bara i Stockholms län. Därutöver behövs förstås fler jurister till andra delar av landet.  De kommande åren kan alltså vara ett gyllene tillfälle för den som har juridisk kompetens och funderar på att söka sig till staten. Generationsväxlingen, politiska beslut och att anställda byter jobb är några av de faktorer som bidrar till de många arbetstillfällena för jurister. Enligt Roger Syrén, utredare på ST, har identifierat flera stora utmaningar som staten står inför om de ska lyckas rekrytera tillräckligt många jurister de kommande åren.

Flera parallella och tydliga utvecklings- och karriärvägar är ett exempel. Eftersom chefsjobben inte räcker till alla bör staten göra det attraktivt att istället välja en specialistkarriär.  En konkurrenskraftig lön som står sig mot advokatbyråerna är ytterligare en viktig faktor i arbetet med att attrahera duktig kompetens framöver.  Roger Syrén tror att staten kommer att få svårt att hävda sig gentemot advokatbyråerna och varnar för ett kraftigt kompetenstapp framöver. Han lyfter fram tryggheten och möjligheten att arbeta med ett viktigt samhällsuppdrag som några av den offentliga sektorns fördelar. Enligt  Juseks statistik tjänade de jurister som utexaminerades förra året i genomsnitt 23 514 kronor i månaden i statlig sektor, och 27 106 kronor i privat sektor. De som gick till kommuner tjänade i genomsnitt 24 708 kronor.

De jurister som examinerades 2006 tjänade förra året 28 669 kronor i genomsnitt i statlig sektor, och 34 7963 i privata sektor. Medellönen på advokatbyråerna låg på 26 297 kronor. Jurister som gick till andra privata arbetsgivare tjänade ungefär 2 000 kronor mer i månaden. 31,6 procent av de 920 läsare som deltog i tidningen Dagens Juridiks omröstning om ingångslöner för nyutexaminerade  ansåg att ingångslönen borde ligga på mellan 25 000 och 27 000 kronor. Något färre, 27,4 procent, ansåg att 23 000 - 25 000 är en rimlig ingångslön, medan 21 procent ansåg att den bör ligga på 27 000 - 29 000 kronor. En av fem anser att en nyutexaminerad jurist bör tjäna över 29 000 kronor.