juridikjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Juridikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Studenter missnöjda med utbildning

En undersökning som nyligen genomfördes tyder på att många studenter inom samhällsvetenskapliga fält, som ekonomer, personalvetare och jurister är besvikna på sin utbildning. Detta oroar branscherna mycket.

Mycket tyder på att besvikelsen bottnar i att beskrivningen av utbildningen var otillräcklig eller diffus när de sökte den. Med facit i hand hade många valt annorlunda. Många bytte utbildning när de var halvvägs eller slutade helt. Ett stressmoment som bidragit till de här valen har varit CSN och studiemedlen, som räcker en begränsad tid.

Intressanta aspekter som man kommit fram till när denna undersökning genomförts är att många studenter som fått göra praktik under sin utbildning var väldigt nöjd med den. De ansåg också att praktiken hjälpt dem när de skulle ut i arbete efter att ha tagit examen. De flesta som var missnöjda hade inte genomgått någon utbildning som innefattat praktik.

En annan aspekt som var oväntad var att avsaknad av schemalagd undervisning på högskolorna också bidrog kvalitetsbrist i utbildningen. I genomsnitt för studenterna låg den på 10 timmar i veckan. Dock var en stor andel ändå av uppfattningen att de gick en bra utbildning, men att den inte var rätt för dem. Kanske något att tänka på för högskolorna när de presenterar sitt utbud av kurser och dess innehåll? Trots allt är det störst behov av akademiker som är väldigt nischade mot sin egen grej och som pluggat länge på sitt område som är den mest attraktiva för arbetsgivaren, och den som hittar rätt snabbare på universitetet som känner att den har tiden som krävs att nischa sig!