juridikjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Juridikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Att klä sig rätt på arbetsintervjun

Första intrycket är a och o, innan man går på arbetsintervju. På mindre än en timme (vanligtvis) måste man förklara sin förträfflighet, ambitioner, kompetenser och varför man vill dit man vill. Då vill man inte att det man säger på intervjun ska komma i skymundan, på grund av ett par smutsiga jeans eller en tröja med stor fläck på, som distraherade arbetsgivaren.

Man vill inte heller bära jeans på en jobbintervju, om det visar sig att den outtalade dress code som råder på arbetsplatsen är kostym.

Kort sagt: man vill vara rätt - men stå ut lagom mycket. Det handlar om att känna sociala koder för att bete sig rätt. Ett smart sätt är att göra research om företaget man ska på jobbnitervju till i förväg. Till exempel kan man på en hemsida ofta förstå vilken sorts image företaget vill förmedla och utgå från den när man går igenom sin garderob för att finna den perfekta outfiten.

Ett av de tydligaste skolboksexemplen på branscher där en strikt dress code gäller är banker och juridisk byrå. Där handlar det ofta om en klassiskt proper klädsel på jobbintervjun, och i allra högsta grad att se "hel och ren" ut. Det vill säga, med putsade skor, strykt skjorta, nyborstat hår och välvårdade naglar, till exempel.

Se till att inga lösa trådar hänger från några av plaggen. I slutändan handlar mycket om att känna sig fräsch - för att se fräsch ut. En alkemi som inte är vetenskapligt belagd. På intervjun vill du inte framstå som nervös - och då bör skrupler döljas för at du ska okmma till din fulla rätt.