Förbered dig inför case-intervjun, telefonintervjun och gruppintervjun
Den klassiska anställningsintervjun har på senare tid fått allt mer konkurrens av andra intervjuformer, exempelvis case-intervjuer, gruppintervjuer och telefonintervjuer. Grunden i intervjuformerna är i princip desamma, men förberedelserna skiljer sig en del åt.
Case-intervjuer används för att arbetsgivare ska få insikt i dina förutsättningar för att hantera en specifik situation. Exempel på egenskaper som testas är problemlösningsförmåga, förmåga att snabbt kunna hitta en logisk lösning eller din förmåga att samarbeta i grupp. Anledningen till att man gör case-intervjuer är att man vill se hur kandidaterna till ett visst jobb kan komma att hantera kommande problem och uppgifter om de skulle få jobbet. För dig som deltar i en case-intervju handlar det mer om att lösa problemet på ett smart sätt än att hitta den perfekta lösningen.
Det är, av naturliga skäl, svårt att förbereda sig för en case-intervju eftersom du inte vet hur caset kommer att vara uppbyggt förrän du är på plats. När caset presenteras är det viktigt att vara lyhörd och försöka förstå syftet med uppgiften. Tveka inte att ställa frågor, det visar att du är intresserad och mån om att utföra uppgiften på ett bra sätt. Fundera gärna ut alternativa lösningar på caset, försök att tänka så brett som möjligt när du hittar din lösning.
Telefonintervjuer är inte helt ovanligt som “första intervju” eftersom det sparar mycket tid för arbetsgivaren, samtidigt som de får en chans att lära känna många kandidater på relativt kort tid. Utifrån telefonintervjun gör arbetsgivaren sitt första urval av vem som ska få komma på personlig intervju.
I grunden så är förberedelserna ungefär desamma som inför en fysisk intervju, men det gäller att vara ännu tydligare när du uttrycker dig eftersom du och intervjuare inte kan tolka varandras kroppsspråk. Se till att ha ditt CV, platsannonsen och information om företaget framför dig under intervjun så att du snabbt kan svara på frågor som hänvisas till dem. Tänk på att en telefonintervju i praktiken direkt vid din första kontakt med arbetsgivaren. Var beredd med en kort presentation av dig själv.
Gruppintervjuer har blivit allt vanligare. Ibland går det till så att du ensam möter en panel av personer från företaget i fråga, exempelvis någon från HR-avdelningen, någon chef och någon från marknadsavdelningen. Ibland går en gruppintervju till så att företaget väljer att intervjua många samtidigt.
Förbered dig genom att fråga arbetsgivaren hur de lagt upp processen. Hur många har blivit kallade? Ska de genomföra fler intervjuomgångar efter gruppintervjun? Då är du bättre rustad när det väl är dags för intervju. Det främsta syftet med en gruppintervju är att välja ut ett antal kandidater som går vidare till nästa intervjuomgång, som exempelvis kan exempelvis bestå av enskilda intervjuer eller case-intervjuer. Tänk på att du aldrig kan få lika mycket uppmärksamhet på en gruppintervju som på en enskild intervju så var extra noga med att formulera dig väl när du får en chans att prata.
Fler guider du kanske vill läsa